Gjennom flere behandlinger i Rennebu kommune har innvendinger både fra hyttenaboer og reindriftsnæringen blitt avvist.

Nå setter Fylkesmannen foten ned etter at kommunestyret i fjor høst sa enstemmig ja til utbygging.

Klager på vedtaket både fra reineiere i Trollheimen Sitje og flere naboer, gjorde at Fylkesmannen måtte se på saken en gang til.

Også en gang tidligere har Fylkesmannen behandlet kommunens godkjenning av hyttefeltet som ligger ved Ånegga.

Fylkesmannen peker på at interessene for reindriften ikke er tatt nok hensyn til og vurdert godt nok i den kommunale behandlingen.

Saksbehandlingsfeil

Tross flere runder fram og tilbake, er ikke Fylkesmannen og kommunen enig. Derfor er det nå satt stopper for vedtaket på grunn av saksbehandlingsfeil.

I vedtaket som er sendt kommunen kommer det fram kritikk for at ikke rådmannen har tatt nok tak i saksbehandlingen. Saksbehandler i saken har skiftet gjennom prosessen, men Fylkesmannen mener likevel at dette ikke er nok til at det ikke er gjort mer for å sikre reindriftseiernes interesser.

Det er drivingen av rein ned for slakting som har vært utfordringen. Dette skjer delvis ved det planlagte hyttefeltet.

Samtidig peker Fylkesmannen på at det har vært flere utbygginger av hyttefelt i området som presser reindriftsnæringen.

FN-konsesjon

Derfor blir det sagt rett ut at før Rennebu kommune kommer med avklaringer om konsekvensene for reindriftsnæringen, vil ikke Fylkesmannen godkjenne flere reguleringsplaner for området.

Hvor reinen drives gjennom området er et av stridstemaene mellom kommunen og Fylkesmannen.

I brevet som er sendt til kommunen med vedtaket, blir de minnet om de samiske rettigheter i området ikke bare reguleres gjennom trollheimenloven, men kan også være vernet på annet særskilt rettslig grunnlag.

Menneskerettsloven hvor blant annet FNs internasjonale konsensjon om sivile og politiske rettigheter inkorporeres til norsk rett, blir det sagt i brevet.

Derfor blir det påpekt at drivingsleia også kan rettslig forankres ved fremtidige frivillige avtaler eller eksproprieres.